Dzielnica24.pl / Inwestycje / Rodzaje wędlin i ich właściwości

Rodzaje wędlin i ich właściwości

1 kwietnia 2021

Idąc do sklepu spożywczego, stajemy przed szerokim wyborem wśród wędlin. Wielu dostępnych produktów nie mieliśmy nigdy okazji spróbować, część widzimy pierwszy raz na oczy. Jakie wyróżniamy rodzaje wędlin i czym one się od siebie różnią? Świadomość tych informacji z pewnością ułatwi zakupy spożywcze i być może otworzy nas na nowe, nieznane produkty. Dowiedz się więcej, gdzie kupić dobre wędliny w Katowicach!

swiezyzna-katowice-kosciuszki

Czym są wędliny?

Wędliny to wyroby mięsne wykonane z rozdrobnionego surowca. Są najczęściej kupowanymi produktami w polskich gospodarstwach. Do ich produkcji wykorzystuje się m.in. mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe. Nie brakuje również produktów z koniny czy dziczyzny.

Najlepsze wędliny pochodzą z wędzarni i sklepów mięsnych. Dobrym przykładem jest tutaj sieć sklepów Świeżyzna, która dostarcza klientom najwyższej jakości wyroby, przygotowywane w oparciu o wieloletnie doświadczenie i najnowsze technologie.

Rodzaje wędlin i ich charakterystyczne cechy

Podstawowy podział wędlin dotyczy sposobu ich utrwalania, a także składników, które zostały zastosowane podczas produkcji. Wyróżnić możemy:

  • wędzonki — są to m.in. polędwice i szynki, pochodzą one z jednego lub więcej kawałków tuszy i mogą być m.in. parzone, pieczone, wędzone, peklowane czy solone,
  • produkty blokowe — są to przetwory mięsne, które powstają z różnych mięs, podrobów i tłuszczu, najczęściej formuje się je w wielkie bloki (stąd też nazwa),
  • kiełbasy — są to przetwory produkowane z rozdrobnionego mięsa peklowanego lub niepeklowanego oraz tłuszczu, formuje się je w podłużne kształty oraz otacza naturalną lub sztuczną osłonką,
  • wędliny podrobowe — to przede wszystkim pasztety, kaszanki czy salcesony, wytwarzane z podrobów, mięsa i tłuszczu, mogą być wypiekane w formach.

Najpopularniejsze wędliny na polskich stołach

Do najpopularniejszych w Polsce wędlin możemy zaliczyć m.in. salami, czyli długodojrzewającą, włoską kiełbasę. Najczęściej wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.

Polacy chętnie sięgają również po wszelkiego rodzaju szynki — zarówno pieczone, wędzone, jak i solone. Niemałe zainteresowanie krąży również wśród pasztetów i kiełbas. Obecnie wędliny stanowią niezbędny dodatek do śniadań i kolacji i wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich posiłku. Należy jedynie pamiętać o wyborze wysokiej jakości produktów, które będą smaczne, świeże i bezpieczne. 

W Katowicach jest kilkanaście sklepów sieci Świeżyzna oferujących mięso i wędliny. Zakupy zrobimy między innymi w tych punktach:

  1. ul. Kościuszki 28/1, sklep otwarty w godzinach 7:00 do 17:00 i w soboty do 14:00
  2. ul. Koszalińska 24, godziny otwarcia 7:00 – 18:00 i w soboty do 14:00
  3. ul. Józefowska 76, sklep otwarty w godzinach 7:00 do 17:00 i w soboty do 14:00

Zakupy mięsa i wędlin także możemy zrobić w sklepie internetowym Świeżyzna, który jest pod adresem https://sklep.swiezyzna.pl i oferuje online stały asortyment oraz dostawę w 24 godziny od nadania przesyłki.

Więcej w kategorii Inwestycje